Poznaj rodzaje śniegu

Może polski język nie jest tak obfity w nazwy śniegu jak język innuicki, jednak kilkoma określeniami różnicującymi rodzaj zimowego opadu również możemy się pochwalić. Warto znać chociaż te podstawowe pojęcia, żeby wiedzieć jak rodzaj opadu wpływa na warunki narciarskie na stoku.

Pomoże to dostosować właściwą technikę jazdy, zaoszczędzi niepotrzebnych kontuzji i zabezpieczy przed groźnym wypadkiem. Kryształki śniegu zmieniają swoją konstrukcję i fason pod działaniem niejednego czynnika najważniejsze z nich: wiatr, słońce, temperatura, wilgotność i ich zmienność podczas powstawania śniegu.

Świeży i niezbyt ciężki śnieg nazywany jest puchem. Puch to drobny i suchy podgatunek śnieżku tworzący sypką warstwę. Występuje on w temperaturze poniżej -10 stopni. Puch to najulubieńszy podgatunek śnieżku dla niedoświadczonych narciarzy, bowiem nie powoduje im problemów przy zjeździe naturalnie stawiając niezbyt ciężki opór i spowalniając jazdę. Do ruszania się po płaskich terenach trzeba nauczyć się priorytetowych typów jazdy w puchu. Puch w naturalny sposób amortyzuje upadki toteż początkujący freestylerzy mogą w nim śmiało ćwiczyć tricki.

Puch zsiadły to pokrywa śnieżna jaka pada w temperaturze od -3 do - dziesięć stopni i kreuje bardziej zwartą pokrywę. Śnieg stawia większy opór nartom utrudniając poruszanie.

Śnieg mocno zbity nazywany jest gipsem. Śnieg tegoż stylu wytwarza się pod działaniem wiatru oraz staje się matowy. W tegoż stylu okolicznościach brzegi nart zaczepiają się o nierówności śniegu co jest w stanie dopuścić do rozjechania się nart. Aby tegoż ominąć mamy sposobność z większą szybkością wykonywać skręty przenosząc ciężar ciała z nogi na nogę oraz amortyzować jazdę uginając kolana bardziej niż rutynowo czy odciążając górną nartę starając się ją lekko unieść.

Kolejną odmianą śnieżku jest jego mokra wiosenna odmiana. Zalega ona w porze odwilży zanim zostanie zmrożona w czasie nocnego spadku temperatury. Tegoż rodzaju śnieg jest ciężki, osiada na butach i nartach, trudno się w nim poruszać.

Firn to ziarnisty śnieg zwyczajnie wiosenny. Jego struktura nakreśla się pod działaniem wielu przemian temperatury. Przybiera on formę pewnej wielkości sypkich, mokrych ziarenek. Taki podgatunek śnieżku istotniej sprzyja miłośnikom narciarstwa pozaprasowego, dlatego, iż nie utrudnia w żaden sposób jazdy.

Szreń oraz lodoszreń to zlodowaciała okrywa przybierająca formę zlodowaciałej warstwy pewnej grubości. Produkuje na okoliczność nadtopienia pod działaniem słońca w każdy dzień a potem wymrożenia w nocy. Taki gatunek pokrywy wymaga od narciarza zmiany techniki skrętu na skręcanie zakosami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.